De impact van zorg op vier poten

Veel ouderen vertrekken naar het rusthuis ‘omdat het moet’. Het alleen wonen wordt moeilijker, dagelijkse taken worden té zwaar en vooral de eenzaamheid eist zijn tol. Een huisdier kan dan zowel voor oplossingen als problemen zorgen. Je hebt wel wat gezelschap, maar een hond of kat moet natuurlijk ook verzorgd worden.


Als het vertrek dan voor de deur staat, moet men vaak meteen afscheid nemen van zijn of haar huisdier. Soms blijft de hond of kat nog binnen de familie, maar dat is jammer genoeg niet altijd mogelijk. Naast het afscheid van je huis en de bijbehorende herinneringen, doet het afscheid van een huisdier vaak nog veel meer pijn.

Rusthuizen spelen hier soms al op in door honden of katten toe te laten. Soms zelfs ganzen waar de eigenaar nog van kan genieten in de tuin van het rustoord. Een fantastisch initiatief, maar waarom daar stoppen? Dierentherapie heeft al langer zijn nut bewezen en iedereen met een huisdier zal beamen dat elk dier meer is dan een hoop haar en pluis. Honden trippelen een kamer binnen en met alle gemak vleien ze zich bij de bewoner neer. Ze genieten op en top van zo’n moment pure aandacht voor hen en voelen zich de enige ster in de kamer. Ook de ouderen genieten daarvan. Wat warmte en onverdeelde aandacht van een dier zonder vooroordelen. Vaak denken ze terug aan hun eigen huisdier waardoor ze nog sneller contact leggen.


Martha:
“Oooh zo zacht! Wij hadden vroeger ook konijntjes. Wel voor andere doeleinden natuurlijk, maar deze zijn zo lief! En zo rustig! Hoe komt het dat je die zo rustig krijgt? Vast veel training en aandacht? Veel werk eh zo’n kleintjes? En je hebt er 4? Chapeau!”

Christine, dochter van Martha:
“Wauw, je hebt haar meer woorden laten uitspreken in de laatste 5 minuten dan ik in de laatste 5 uur! Ze bloeit helemaal open en haar glimlach doet me zoveel deugd!”

Op bezoek komen met dieren helpt. Al is het maar voor die ene glimlach of voor die paar woorden die ze nu meer uitspreekt. Er is ruimte en tijd gemaakt voor echte gevoelens en enthousiasme. Iets wat wel vaker ontbreekt tijdens een dag in het rusthuis.


Als de Bunzboerderij op bezoek komt met enkele dieren, creëren we die/zo’n momenten. Momenten waar iedereen nog lang over kan napraten.
35 keer bekeken
 

©2019 door De Bunzboerderij. Met trots gemaakt met Wix.com