Zorgboerderijen - een plek waar dieren voor mensen zorgen

Bijgewerkt: jan 15


Een zorgboerderij – wat is dat juist? Zit je dan de hele dag te zorgen voor zieke dieren? Vreemd dat de focus meteen op de dieren ligt, terwijl ik mijn focus leg op de mensen. Hier scheppen we een duidelijk beeld over hoe een zorgboerderij kan functioneren in de zorgsector.Zorgboerderijen hebben als grootste doelstelling de zorgsector te verrijken en te helpen. Dit door activiteiten te voorzien waarvan iedereen opleeft. Het is al door verschillende studies en onderzoeken bewezen dat dieren een grote meerwaarde zijn. Mensen zijn sneller geneigd rust te ervaren en bloeien soms zelfs helemaal open. Daarin ligt mijn interesse; hoe we de dieren dichter bij de mensen kunnen brengen en hoe we het boerderij-leven weer echt tot leven kunnen brengen.


Een ander voordeel van een zorgboerderij is dat het mensen zelfs kan helpen herinneren. Bijvoorbeeld patiënten met dementie hebben baat bij het sociaal en warm contact van dieren. Door kleine huisdieren letterlijk op de schoot te brengen, ervaren ze een gevoel dat ze niet kunnen ontkennen en vaak herkennen van vroeger. Hierdoor komen herinneringen terug en krijgen ze sneller de neiging zich open te stellen voor iets warm en kwetsbaar dat hen goed doet voelen.


Dankzij verschillende onderzoeken is het al vaker duidelijk geworden dat dieren een positief effect hebben op mensen. Dieren helpen mensen met een soort groei en positieve verandering op een ideale en rustige manier.

Zorgboerderijen willen meer betekenen voor zowel de patiënten als voor de zorgverleners. Door met getrainde dieren langs te komen, fleurt de dag helemaal op. Iedereen zal spontaan glimlachen. Sommigen verrast, sommigen uit nostalgie en anderen dan weer vol enthousiasme. Laat de dieren rustig tot bij jou komen en geniet van hun warmte en onverdeelde aandacht voor elke aanraking en knuffel. Patiënten hebben iets om graag te zien en iets waar ze veel liefde van terugkrijgen. Zorgverleners hebben een adempauze, versiert met gelach en dankbaarheid.


Maak kennis met zorgdieren binnen de zorgsector en laat hen je werk verlichten. Misschien niet in fysieke arbeid, maar ik ben er zeker van dat het een geheel nieuwe energie zal doen waaien binnen heel je organisatie.


Benieuwd naar wat De Bunzboerderij voor jouw organisatie kan doen?

Ontdek ons aanbod op maat!
#dierentherapie #zorgboerderij #zorgsector #zorgenvoorelkaar

54 keer bekeken
 

©2019 door De Bunzboerderij. Met trots gemaakt met Wix.com